Winkel

Op de grens van  Winkel en Nieuwe Niedorp ligt een winkelcentrum. Als u door Nieuwe Niedorp rijdt in plaats van over de provinciale weg, komt u tal van leuke winkeltjes en bedrijven tegen. Halverwege is er ook een Aldi.

nn dorpsstraat

Toponymie

Winkel betekent letterlijk ‘hoek’ (denk aan: Winkelhaak (gereedschap)). Waarschijnlijk wordt hier gedoeld op de ligging van het dorp aan een hoek van de Westfriese Omringdijk.

Geschiedenis

Bij Winkel zijn vormen van menselijke bewoning uit de enkelgrafcultuur gevonden die dateren van 2500 v.Chr. In de middeleeuwen ontstaat hier (opnieuw) een nederzetting. Aan deze nederzetting werd in 1415 door graaf Willem VI van Holland een stadsrecht verleend naar model van dat van Schellinkhout. Het Regthuis uit 1599 deed vroeger dienst als waag en raadhuis. De kern van het huidige dorp is rond het Regthuis gelegen. De hervormde Lucaskerk is gebouwd in 1845. In 1814 ontstond de gemeente Winkel, waarin ook het dorp Lutjewinkel was gelegen. In het jaar 1970 fuseerde deze gemeente met de gemeente Nieuwe Niedorp en de gemeente Oude Niedorp tot de gemeente Niedorp. Op 1 januari 2012 fuseerde die gemeente op zijn beurt weer met de gemeenten Anna Paulowna, Wieringen en Wieringermeer tot de gemeente Hollands Kroon.

trambaan nniedorp

 

Rustige camping in de kop van noord Holland