Schagen

schagen1

Westfriese gemoedelijkheid

Schagen is een provinciestadje, dat haar stadsrechten verwierf in de 15e eeuw. Schagen bestond toen al 10 eeuwen. Nu is deze stad uitgegroeid tot een volwassen plaats met een sterk regionaal karakter.

Het overdekte winkelcentrum, de vele eet- en drinkgelegenheden en terrassen trekken veel mensen naar deze stad. Schagen ligt op het oude terpenland dat Graaf Floris V binnen de Westfriese Omringdijk heeft laten aanleggen. Voor die tijd hadden de Noormannen al flink huisgehouden in dit gebied.

Schagen heet ook wel de Magnusveste, genoemd naar ridder Magnus, die tijdens een kruistocht in 1219 de stad Damiate veroverde en het jaar daarop alweer terugkeerde in zijn geboortedorp. Nu is de koosnaam Heerlijk Schagen actueel. Schagen was ooit een Vrije Heerlijkheid met een Heer aan het hoofd. De eerste heer was Willem van Beieren. Hij maakte zicht verdienstelijk door het verfraaien van het dorp, door het aanleggen en onderhouden van wegen en lanen en door het stichten van het Schager Slot.

De 2 slottorens met daarin 2 musea zijn gerestaureerd en het kasteel van weleer is herbouwd. Niet als replica, maar als een eigentijds slotgebouw in stijl die passen bij de originele torens. Dit gebouw is multifunctioneel en biedt ruimte aan 13, in oud Engelse stijl ingerichte, luxe hotelkamers, de VVV en de Ridderzaal. De zaal is een schitterende ambiance voor huwelijksvoltrekkingen, exposities en diverse muziekuitvoeringen.

Het vroegere leven is nog terug te vinden in Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg, in de kerk op de Markt en de gevels rondom de Markt.  De kerk op de Markt (Nederlands Hervormd) is de 2e kerk op deze plaats. De 1e kerk (gebouwd door Willem van Beieren) werd in 1895 door brand verwoest. Tijdens deze brand is veel historie verloren gegaan, o.a. de graftombe van de eerste Heer van Schagen. De nieuwe kerk is in 1897 voltooid.

Het hele jaar door, maar vooral in de zomermaanden zijn er diverse evenementen in Schagen, zoals de 10 donderdagen die in het teken staan van de Westfriese Folklore met traditionele kleding en optochten met historische rijtuigen. Zo is er in het eerste weekend van augustus het AB Popweekend, het grootste openlucht popconcert in de wijde omtrek, dat duizenden belangstellenden naar Schagen trekt. Daarnaast zijn de Paasveetentoonstelling, het Jazz- en Bluesweekend, het Smartlappenweekend, het Kunstweekend en het Slotgrachtconcert grote publiekstrekkers.

Rustige camping in de kop van noord Holland