Park van Luna

 

parkvanluna

Rondom de Heerhugowaardse wijk Stad van de Zon, één van de meest milieuvriendelijke wijken van Nederland, ligt het recreatiegebied Park van Luna. Een gebied van 180 hectare met bos, weides, strand en vooral veel water. U kunt er zwemmen, wandelen, fietsen, mountainbiken, skeeleren, varen, enzovoort. Het hoogste punt op de uitzichtheuvel geeft een ongekend uitzicht op de dijk, het molenland en de Schermer.

Huygendijkbos

Door de enorme variatie in het landschap, is een uitgelezen wandelgebied ontstaan in het Park van Luna, met, behalve strand, dijkjes en weides, ook een verrassend stuk bos. Dit bos, dat de naam Huygendijkbos draagt, ligt in het zuidelijk deel van het gebied. Het bestaat uit loofbomen, onderbroken door verschillende open ruimtes ofwel ‘vides’. Zo is er een steenvide en een bloemenvide, maar ook een evenementenvide waar zowel ’s zomers als ’s winters activiteiten kunnen worden georganiseerd.

Fietsen

Voor de fietser is het gebied zeker de moeite waard. Behalve de mountainbikeroute met een uitdagend parcours, lopen er door het hele gebied prachtige fietspaden. De fietsroute ‘Heerhugowaard, van Veenhuizen tot Vinex’ (verkrijgbaar bij VVV en gemeente Heerhugowaard) loopt door het gebied en het fietspad langs de Huygendijk maakt deel uit van het regionaal fietsknooppuntennetwerk (www.fietseninnoordholland.nl).

Strand van Luna met dagcamping en waterskibaan

Voor een dagje strand hoeft u echt niet meteen naar zee. U kunt tegenwoordig ook in Heerhugowaard terecht! In het polderlandschap, tussen de N242 en één van de meest bijzondere wijken van Nederland, ligt het gezellige strand van Luna. Geheel op het zuiden, dus volop genieten van de zon! Voor wie de schaduw zoekt, zijn er de bomen op de zonneweides, grenzend aan het zandstrand. Aan de contouren van het strand is nog de vorm te zien van de voormalige druiplanden met de naam Butterhuizen. Druiplanden zijn stukken hoger gelegen oud land die bij de drooglegging van de polder binnen de dijken terecht kwamen.
Ook zijn er een dagcamping waar u uw caravan of tent kunt opslaan voor een dagje heerlijk recreëren en de waterskibaan ‘Skeef’.

Kunst

Ook kunst heeft een belangrijke plek in het Park van Luna, maar anders dan we in de meeste parken gewend zijn. Het gaat de kunstenaars van bureau DRFTWD vooral om de beleving van de bezoeker in het landschap. De kunst moest daarom één geheel vormen met het landschap en het ruimtelijke ontwerp. Het resultaat is dus geen park met hier en daar een beeld; maar kunst verbeeld in gebruiksvoorwerpen. Voorzieningen als meubilair, bewegwijzering, gebiedsinformatie, afvalvoorziening en bijvoorbeeld een fietsenstalling, moeten niet alleen een praktische functie vervullen, vonden de kunstenaars. Er moet ook iets aan te beleven zijn! Wie de kunst in het Park van Luna wil ontdekken, moet dus even verder kijken… Van de kunstprojecten in het Park van Luna is een speciale website.

Sport en spel

Het Park van Luna biedt legio mogelijkheden voor het organiseren van sport- en spelactiviteiten. Ook voor verjaarspartijtjes en schoolreisjes is het Park van Luna een uitstekende bestemming. Door de aanwezigheid van het water en onder andere het mountainbikeparcours behoren ook triatlonactiviteiten tot de mogelijkheden.
Vlak naast het Huygendijkbos is een allround sportcentrum met onder meer een skibaan, een zwembad, een klimwand, een squashbaan, een fitnesscentrum en een sauna, de Sportlagune).

frikluna

Rustige camping in de kop van noord Holland