Broek op / Langedijk

Voorgeschiedenis:

In september 2018 nam de gemeenteraad van Heerhugowaard een motie aan waarin bepleit werd een versneld onderzoek uit te voeren naar een fusie met de buurgemeente Langedijk. Op 26 februari 2019 namen de gemeenteraden van beide gemeenten een besluit om te komen tot een ambtelijke fusie; deze fusie werd op 1 januari 2020 geëffectueerd.

Op 11 maart 2020 keurden beide gemeenteraden het herindelingsadvies voor de fusie goed. Het provinciebestuur van Noord-Holland ging eind juni 2020 akkoord met het voorstel tot samenvoeging.

Nadat advies ontvangen was van de Raad van State werd op 4 november 2020 een herindelingswetsontwerp ingediend bij de Tweede Kamer.[1] Op 11 februari 2021 ging de Tweede Kamer akkoord met de herindeling. Bij de behandeling van het wetsontwerp werd er een motie ingediend van het lid Snoeren (VVD) en het lid Van de Molen (CDA), waarin de toekomstige gemeente werd opgeroepen het draagvlak voor de fusie te evalueren en zo nodig daarop te acteren. De motie werd aangenomen. De Eerste Kamer heeft het voorstel op 13 juli 2021 aangenomen.

Op 1 januari 2022 fuseerden de gemeenten Heerhugowaard en Langedijk tot een nieuwe gemeente met ook een samengestelde naam, gevormd uit beide vorige: Dijk en Waard. De gemeente telt 87.783 inwoners (31 januari 2022, bron: CBS) en bestaat uit zestien kernen, waarvan Heerhugowaard verreweg de grootste is.

Langedijk

Heerhugowaard

…….

Langedijk  is een gemeente in de regio West-Friesland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. De gemeente maakt deel uit van de samenwerkingsregio Kennemerland. De gemeente telt 27.462 inwoners (1 april 2016, bron: CBS) en heeft een oppervlakte van 26,99 km² (waarvan 0,83 km² water).

De gemeente ligt tien kilometer ten noordoosten van Alkmaar. Deze afstand is berekend van centrum tot centrum. Pal ten oosten van Langedijk ligt Heerhugowaard. In feite ligt de bebouwing van Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk tegen elkaar aan. Daardoor liggen de winkel-, sport-, en uitgaansmogelijkheden op korte afstand. Langedijk zelf kan gekenmerkt worden als een verstedelijkte plattelandsgemeente.

Broek op Langedijk

Broek op Langedijk heette ooit gewoonweg Broek. Die plaatsnaam duidt op plaats in moerasachtig land dat laag gelegen was, ‘op Langedijk’ wijst naar het feit dat de plaats op en aan de dijk die de langedijk werd genoemd, het was zoals de naam al aangeeft een vrij lange dijk. De plaatsnaam komt in de 12e eeuw voor als Broec, in 1424 als Broeck opten dijck en 1639 als Brock Langhendyck. Broek op Langedijk maakt deel uit van de dorpenstad Langedijk. Broek op Langedijk was van 1810 tot 1941 een zelfstandige gemeente.

veiliing langedijk1

De dorpen Broek, Zuid- en Noord-Scharwoude hadden als bijnaam ‘Het rijk der duizend eilanden’; die naam is nu vereeuwigd in de naam van een nieuwbouwwijk. Ten tijde van de varkenspest in de 13e eeuw besloot men om de dieren in quarantaine te stellen. Dit deden de boeren door aparte eilanden te maken. De vruchtbare grond die men overhield bij het maken van de sloten werd gebruikt om het land op te hogen. De verhoging van de vruchtbaarheid was een belangrijke reden om dit eilanderijk te creëren. Elk eiland heeft een aparte naam.

veiliing langedijk3

 

 

veiliing langedijk2

Rustige camping in de kop van noord Holland